Kako izbrisati podatke sa izgubljenog Android uređaja?

Gubitak mobitela sam po sebi je stresno iskustvo. Uređaj se, ma koliko bio skup, uvijek može ponovno nabaviti, ali ostaje problem podataka.

Čak i ako imate sigurnosnu kopiju podataka s mobilnog uređaja na nekoj drugoj lokaciji ili u oblaku (eng. cloud) važno je spriječiti da nepoznata osoba pristupi postojećim podacima koji se eventualno nalaze na uređaju.

Mogućnosti pronalaženja uređaja

Kako biste uopće imali mogućnost isprobati opcije pronalaska uređaja iz nastavka ovog teksta potrebni su određeni preduvjeti.

Uređaj koji želite locirati mora:

  1. biti povezan sa Google računom
  2. imati uključenu lokaciju
  3. imati uključenu uslugu ‘Pronađi moj uređaj
  4. imati uključenu opciju ‘Pohrani nedavnu lokaciju’
  5. imati instaliran Google Play
  6. izraditi pričuvni kôd za potvrdu u dva koraka
  7. biti povezan s mobilnim podacima ili Wi-Fi mrežom

Jasno je da neće svi korisnici samovoljno htjeti dijeliti podatke o svojoj lokaciji. U tom slučaju svatko za sebe treba odrediti rizik dijeljenja lokacija nasuprot gubitka uređaja kojega onda zbog nepostojanja lokacije nije moguće locirati.

Opcije prije brisanja podataka

Čak i u ovoj naizgled bezizlaznoj situaciji još uvijek imate nekoliko opcija prije nego se zauvijek oprostite od uređaja i podataka.

Ako ustanovite da se mobitel nalazi na vama poznatoj lokaciji možete samo otići po njega i vašim problemima je kraj. Možda vam je ostao u kafiću, restoranu, na fakultetu ili na poslu.

  • Reprodukcija zvuka – bilo da ste otišlo na zadnju lokaciju uređaja ili ga samo želite učiniti “vidljivim” moći ćete na daljinu reproducirati melodiju zvona. Ona će se reproducirati na najglasnijoj jačini čak i ako je uređan postavljen na vibraciju ili bešumno.

To može biti korisno ako je mobitel upao između sjedala, ispod nekog stola ili bilo gdje drugdje gdje nije očito vidljiv. Netko ga tada može čuti i javiti vam se za preuzimanje.

  • Zaštita uređaja – Ako uređaj do sada nije imao postavljenu zaštitnu lozinku ili PIN njih ćete moći sada dodati i onemogućiti pristup vašim podacima trećim stranama.

    Dalje imate mogućnost postavljanja poruke na početnom ekranu mobitela uz opcionalni unos kontakt broja na koji vas se može dobiti. Ako je osoba s druge strane spremna na suradnju lako ćete se dogovoriti oko preuzimanja uređaja.

Brisanje podataka

Ako ništa od prethodnih opcija nije “upalilo” preostaje vam jedino brisanje svih podataka s uređaja.

Važno je znati da se čak i u ovom slučaju možda neće svi podaci izbrisati s uređaja pogotovo ako ima SD karticu.

Također, nakon brisanja svih podataka s uređaja opciju ‘Pronađi moj uređaj’ više nećete moći koristiti.

Odabirom opcije ‘Brisanje uređaja‘ započinje proces uklanjanja podataka i svih postavki s uređaja koji tim činom postaje neupotrebljiv.

Kako spriječiti Google da prati vašu lokaciju?

Čak i kada ne koristite Google servise kao što su Karte i Navigacija Google u svakom trenutku zna gdje se nalazite.

Prilikom navigacije jasno je da trebate dati dopuštenje za praćenjem lokacije kako bi mogli dobiti upute od vaše do odredišne lokacije.

U slučaju kada ne koristite navigaciju možda ne želite da Google zna gdje ste sada i gdje ste bili ranije. U nastavku saznajte kako to spriječiti i obrisati do sada spremljene lokacije.

Povijest lokacija

Kada Googleu omogućite praćenje vaše lokacije on će na temelju vaših aktivnosti kreirati vremensku traku (eng. Timeline). Pomoću nje se uvijek možete podsjetiti koja ste mjesta posjetili, kojim ste putem išli i dobiti personalizirane rezultate za buduća putovanja.

Google lokacija - postavke

Kako Google određuje vašu lokaciju?

Putem različitih senzora, GPS, WiFi modula i drugih opcija spajanja na mobilne mreže. Bilo da koristite pametni telefon, tablet ili prijenosno računalo u njima se ranije navedene opcije nalaze.

Kada je spremanje lokacije korisno?

U slučaju da izgubite svoj Android uređaj njegova lokacija vam može pomoći ga da locirate. Lokaciju nije moguće naknadno uključiti, kada ste uređaj već izgubili, ako ona nije bila uključena ranije.

Tako da, trebate dobro “izvagati” što vam se više “isplati”.

Brisanje povijesti lokacija

Ako ipak odlučite da ne želite da Google sprema vaše lokacije to možete napraviti u postavkama.

Google lokacija - brisanje

Potrebna su samo dva koraka kako bi se automatski brisale spremljene lokacije starije od 3, 18 ili 36 mjeseci. Odabirom neke od tih opcija svi podaci stariji od toga automatski će se kontinuirano brisati s vašeg računa. A možete i skroz isključiti spremanje lokacija.

Postupak brisanja:

  1. Posjetite vremensku traku (eng. Timeline)
  2. Kliknite Postavke -> Isključi povijest lokacija

Jednom izbrisane lokacije više nije moguće vratiti.

Brisanje povijesti lokacija