Kako izbrisati podatke sa izgubljenog Android uređaja?

Kako izbrisati podatke sa izgubljenog Android uređaja?

Gubitak mobitela sam po sebi je stresno iskustvo. Uređaj se, ma koliko bio skup, uvijek može ponovno nabaviti, ali ostaje problem podataka.

Čak i ako imate sigurnosnu kopiju podataka s mobilnog uređaja na nekoj drugoj lokaciji ili u oblaku (eng. cloud) važno je spriječiti da nepoznata osoba pristupi postojećim podacima koji se eventualno nalaze na uređaju.

Mogućnosti pronalaženja uređaja

Kako biste uopće imali mogućnost isprobati opcije pronalaska uređaja iz nastavka ovog teksta potrebni su određeni preduvjeti.

Uređaj koji želite locirati mora:

 1. biti povezan sa Google računom
 2. imati uključenu lokaciju
 3. imati uključenu uslugu ‘Pronađi moj uređaj
 4. imati uključenu opciju ‘Pohrani nedavnu lokaciju’
 5. imati instaliran Google Play
 6. izraditi pričuvni kôd za potvrdu u dva koraka
 7. biti povezan s mobilnim podacima ili Wi-Fi mrežom

Jasno je da neće svi korisnici samovoljno htjeti dijeliti podatke o svojoj lokaciji. U tom slučaju svatko za sebe treba odrediti rizik dijeljenja lokacija nasuprot gubitka uređaja kojega onda zbog nepostojanja lokacije nije moguće locirati.

Opcije prije brisanja podataka

Čak i u ovoj naizgled bezizlaznoj situaciji još uvijek imate nekoliko opcija prije nego se zauvijek oprostite od uređaja i podataka.

Ako ustanovite da se mobitel nalazi na vama poznatoj lokaciji možete samo otići po njega i vašim problemima je kraj. Možda vam je ostao u kafiću, restoranu, na fakultetu ili na poslu.

 • Reprodukcija zvuka – bilo da ste otišlo na zadnju lokaciju uređaja ili ga samo želite učiniti “vidljivim” moći ćete na daljinu reproducirati melodiju zvona. Ona će se reproducirati na najglasnijoj jačini čak i ako je uređan postavljen na vibraciju ili bešumno.

To može biti korisno ako je mobitel upao između sjedala, ispod nekog stola ili bilo gdje drugdje gdje nije očito vidljiv. Netko ga tada može čuti i javiti vam se za preuzimanje.

 • Zaštita uređaja – Ako uređaj do sada nije imao postavljenu zaštitnu lozinku ili PIN njih ćete moći sada dodati i onemogućiti pristup vašim podacima trećim stranama.

  Dalje imate mogućnost postavljanja poruke na početnom ekranu mobitela uz opcionalni unos kontakt broja na koji vas se može dobiti. Ako je osoba s druge strane spremna na suradnju lako ćete se dogovoriti oko preuzimanja uređaja.

Brisanje podataka

Ako ništa od prethodnih opcija nije “upalilo” preostaje vam jedino brisanje svih podataka s uređaja.

Važno je znati da se čak i u ovom slučaju možda neće svi podaci izbrisati s uređaja pogotovo ako ima SD karticu.

Također, nakon brisanja svih podataka s uređaja opciju ‘Pronađi moj uređaj’ više nećete moći koristiti.

Odabirom opcije ‘Brisanje uređaja‘ započinje proces uklanjanja podataka i svih postavki s uređaja koji tim činom postaje neupotrebljiv.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)