Brisanje profila društvenih mreža preminule osobe

Brisanje profila društvenih mreža preminule osobe

Kada je u pitanju brisanje javno dostupnih podataka i profila na društvenim mrežama sve je više slučajeva kada nećete brisati samo svoje podatke.

Bilo da želite zadržati uspomene na voljenu osobu u prikladnom obliku ili sve izbrisati razne društvene mreže nude razne opcije.

Najčešće je to zadržavanje komemorativnog profila na kojemu više ništa nije moguće objavljivati, ali sve infomacije ostaju objavljene kao digitalna uspomena.

Druga opcija je trajno i nepovratno brisanje sadržaja profila.

Facebook preminule osobe

Facebook je na svojim službenim web stranicama objavio detaljana postupak prijave da je neka osoba preminula.

U tom slučaju nudi dvije mogućnosti:

1.) Komemorativan Facebook profil – profil na ovaj način ostaje dostupan kako bi obitelj i prijatelji mogli sačuvati uspomene na voljenu osobu. Uz ime osobe na profilu će se prikazati tekst ‘Sjećanje na’.

Ako nemate podatke za prijavu na profil Facebook vam ih niti u kojem slučaju neće dati. Ako o tome želite razmišljati unaprijed možete već sada na svojem profilu označiti koja će osoba preuzeti brigu o profilu kada vas više ne bude.

2.) Brisanje profila – profil će biti izbrisan samo ako je preminula osoba sama tako odabrala za vrijeme života. U tom slučaju kada prijavite da je osoba preminula profil će biti automatski izbrisan.

Instagram preminule osobe

S obzirom da je Meta vlasnik i Facebooka i Instagrama postupak je sličan.

Kada je u pitanju instagram također postoje dvije opcije:

1.) Komemorativan Instagram profilslanjem dokaza o smrti ograničit će se javno prikazivanje profila. Kako bi se spriječilo da objavljeni sadržaj potencijalno uznemiri obitelj i prijatelje sadržaj profila se neće prikazivati u javnom feedu.

2.) Brisanje profila – samo potvrđeni članovi uže obitelji mogu zatražiti brisanje profila preminule osobe s Instagrama.

Pinterest preminule osobe

Pinterest omogućuje samo brisanje profila tj. ne nudi zadržavanje komemorativnog profila.

Potrebno se javiti na e-mail care@pinterest.com uz informacije: ime i e-mail pokojnika, link na račun/profil preminule osobe, dokaz o srodstvu s umrlim i dokument o smrti (preslika smrtovnice ili osmrtnice).

Jednom izbrisani profil više nije moguće vratiti i zato ako ipak želite neke informacije sačuvati spremite ih unaprijed.

LinkedIn preminule osobe

LinkedIn nudi više opcija od ranije spomenutih društvenih mreža, ali dvije su i dalje glavne.

Profil može prijaviti osoba povezana s pokojnikom ili bilo tko drugi. Ako ste povezani s pokojnikom i to možete dokazati imate mogućnost zatražiti da se profil pretvori u komemorativni ili izbriše.

1.) Komemorativni LinkedIn profil – profil u ovom slučaju i dalje ostaje javno dostupan, ali uz posebno oznaku.

2.) Brisanje profila – moguće je zatražiti putem forme. Profil više neće biti pretraživ niti vidljiv na LinkedInu.

X (Twitter) preminule osobe

Twitter nudi formu putem koje je moguće zatražiti brisanje profila preminule osobe ili nesposobne osobe (osoba spriječena da pristupi svojem profilu – bolest, zatvor,…).

Što se pristupa sadržaju profila tiče Twitter ga neće omogućiti nikome neovisno o tome u kojem srodstvu bili s preminulom osobom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)