Kako trajno izbrisati X (Twitter) profil?

Kako trajno izbrisati X (ex. Twitter) profil i sve podatke?

Od kada je Elon Musk preuzeo Twitter u listopadu 2022. godine ta je društvena mreža prošla kroz brojne promjene.

Neke se tiču bivših i sadašnjih zaposlenika dok su druge usmjerene na funkcionalnosti Twittera, sada poznatijeg kao X.

Ako su vam ste te promjene jednostavno previše možda je najbolja odluka – obrisati X (Twitter) profil i sve podatke.

Koje podatke o vama prikuplja X?

Kako su naveli na svojim službenim web stranicama X o vama kao korisnicima prikuplja nekoliko vrsta podataka.

  • Podaci koje im dajete, a koji su potrebni za kreiranje korisničkog računa. To uključuje ime za prikaz, korisničko ime, lozinku, adresu e-pošte, broj telefona, datum rođenja, podatke o naplati i dr.
  • Podaci o vašem korištenju X-a kao što su vaše objave, poruke, oznake i zajednice kojih ste dio. Također i vaše interakcije sa sadržajem drugih korisnika (lajkovi, oznake, dijeljenja, odgovori,…). Informacija o uređajima koje koristite za pristup X-u,…
  • Informacija koje primaju od trećih strana. U slučaju kada npr. koristite X za prijavu na neki drugi online servis ili uslugu. U tom slučaju druga usluga ili servis mogu poslati informacije o vašem računu.

Deaktivacija i brisanje X računa

Prije nego započnete ovaj proces imate mogućnost preuzeti sve svoje podatke sa X-a. Tako ipak možete za osobne svrhe sačuvati kopiju svih ili dijela podataka.

Nakon što ste na svoje računalo peuzeli svoje podatke, a prije nego iskoristite službene opcije deaktivacije i brisanja savjet je da samostalno prođete kroz sve objavljene poruke, kako one javne tako i privatne, i ručno ih obrišete.

U tom slučaju čak i da se dogodi neka greška i profil se opet vrati, možda od strane neovlaštene osobe, neće se imati više što za vidjeti jer sve je izbrisano.

Brisanje X (Twitter) računa

Deaktivacija je prvi i nužni korak prema trajnom brisanju računa. Razdoblje deaktivacije traje 30 dana za vrijeme kojih se u svakom trenutku možete ponovno aktivirati i nastaviti koristiti svoj profil.

Nakon što prođe 30-dnevno deaktivacijsko razdoblje vaš se Twitter račun trajno briše te vaše korisničko ime postaje dostupno za registraciju drugim korisnicima.

No tu priči najčešće nije kraj, pogotovo ako vam je profil bio javan. U tom su slučaju tražilice kao Google Search već indeksirale vaš javno objavljeni sadržaj i on kao takav može i dalje postojati u rezultatima pretraživanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)