Kako izbrisati svoje objave na Facebooku?

Facebook objave su super stvar za dijeljenje važnih, zanimljivih i zabavnih sadržaja s vašim, virtualnim, prijateljima i rodbinom.

No to se vrlo lako pretvori u želju za brisanjem nekih od objava jer ili ste ih prerasli ili vas je jednostavno sram što ste sve objavljivali i želite to izbrisati.

Srećom, što se Facebooka tiče proces brisanja objava vrlo je jednostavan.

Brisanje Facebook objava

Kada pronađete objavu koji želite izbrisati trebate kliknuti na ikonu “tri točkice” u gornjem desnom kutu objave. Nakon što vam se pojavi izbornik s više opcija trebate odabrati “Premjestite u smeće” na dnu izbornika.

Tada će vas Facebook pitati jeste li sigurni da želite izbrisati odabranu objavu. Klikom na “Premjesti” objava se premješta u Facebookov koš za smeće.

Ako ju ondje ostavite automatski će biti izbrisana nakon 30 dana.

Otvaranjem koša za smeće možete vidjeti sve izbrisane objave. U ovom primjeru u pitanju je samo jedna objava.

Brisanje je moguće na nekoliko načina.

Prvi način je brisanje jedne objave klikom na ikonu “tri točkice” s desne strane objave. Nakon toga će se prikazati mini izbornik gdje je dovoljno odabrati “Izbriši” i objava će biti trajno izbrisana.

Drugi način je brisanje svih objava odjednom odabirom opcije “Izbriši” na vrhu ekrana iznad popisa objava.

U svakom slučaju što god odabrali trebate dati završnu potvrdu klikom na “Izbriši”.

I to je to! Uspješno ste izbrisali neželjene objave.

Kako deaktivirati ili izbrisati Pinterest račun?

Pinterest je društvena mreža koja se može usporediti s oglasnom pločom. Kao što bi na fizičkoj ploči zanimljive informacije kačili pribadačom tako ćete ovdje virtualne zanimljivosti kačiti virtualnim pribadačama.

Na Pinterestu možete kreirati privatne i javne ploče te u njih spremati sve što pronađete na internetu, a da vam se sviđa, inspirira vas, mislite da vam može biti korisno ili vam je jednostavno ljepo.

Deaktivacija Pinteresta

Deaktivacijom svojeg Pinterest računa vaš profil i ploče neće biti vidljivi, kao da ste sve izbrisali. No kada se odlučite vratiti to ćete moći učiniti i svi vaši podaci će ponovno biti vidljivi.

Deaktivacija je dobra opcija ako niste sigurni želite li zapravo trajno izbrisati Pinterest račun pa na taj način možete “testirati” svoju odluku.

Kako bi deaktivirali Pinterest račun pratite sljedeće upute:

  1. Prijavite se u svoj Pinterest račun
  2. Otvorite ekran ‘Postavke
  3. Odaberite “Upravljanje računom
  4. Odaberite “Deaktiviraj račun
  5. Kliknite na “Nastavi
  6. Odaberite jedan od ponuđenih razloga deaktivacije
  7. Još jednom kliknite na “Deaktiviraj račun

I to je to. Vaš Pinterest račun je deaktiviran sve dok se sljedeći put ne prijavite.

Brisanje Pinteresta

Bilo da imate Pinterest profil i više ga ne želite koristiti, ili vam je jednostavno svega dosta, najbolja odluka je trajno ga izbrisati. Jer nema smisla imati nešto što ne koristite i ne želite.

Kako bi izbrisali Pinterest račun pratite sljedeće upute:

  1. Prijavite se u svoj Pinterest račun
  2. Otvorite ekran ‘Postavke
  3. Odaberite “Upravljanje računom
  4. Odaberite “Izbriši račun
  5. Kliknite na “Nastavi
  6. Odaberite razlog brisanja, a zatim kliknite “Pošalji e-poštu” da biste primili e-poruku za brisanje svog računa
  7. U primljenoj e-poruci potvrdite da želite trajno izbrisati svoj Pinterest račun

I to je to. 14 dana nakon što ste potvrdili brisanje vašeg Pinterest računa on će biti trajno i nepovratno izbrisan.

Znači, jednom izbrisani Pinterest račun više nije moguće vratiti i zato dobro razmislite prije nego to učinite.

Kako trajno izbrisati X (ex. Twitter) profil i sve podatke?

Od kada je Elon Musk preuzeo Twitter u listopadu 2022. godine ta je društvena mreža prošla kroz brojne promjene.

Neke se tiču bivših i sadašnjih zaposlenika dok su druge usmjerene na funkcionalnosti Twittera, sada poznatijeg kao X.

Ako su vam ste te promjene jednostavno previše možda je najbolja odluka – obrisati X (Twitter) profil i sve podatke.

Koje podatke o vama prikuplja X?

Kako su naveli na svojim službenim web stranicama X o vama kao korisnicima prikuplja nekoliko vrsta podataka.

  • Podaci koje im dajete, a koji su potrebni za kreiranje korisničkog računa. To uključuje ime za prikaz, korisničko ime, lozinku, adresu e-pošte, broj telefona, datum rođenja, podatke o naplati i dr.
  • Podaci o vašem korištenju X-a kao što su vaše objave, poruke, oznake i zajednice kojih ste dio. Također i vaše interakcije sa sadržajem drugih korisnika (lajkovi, oznake, dijeljenja, odgovori,…). Informacija o uređajima koje koristite za pristup X-u,…
  • Informacija koje primaju od trećih strana. U slučaju kada npr. koristite X za prijavu na neki drugi online servis ili uslugu. U tom slučaju druga usluga ili servis mogu poslati informacije o vašem računu.

Deaktivacija i brisanje X računa

Prije nego započnete ovaj proces imate mogućnost preuzeti sve svoje podatke sa X-a. Tako ipak možete za osobne svrhe sačuvati kopiju svih ili dijela podataka.

Nakon što ste na svoje računalo peuzeli svoje podatke, a prije nego iskoristite službene opcije deaktivacije i brisanja savjet je da samostalno prođete kroz sve objavljene poruke, kako one javne tako i privatne, i ručno ih obrišete.

U tom slučaju čak i da se dogodi neka greška i profil se opet vrati, možda od strane neovlaštene osobe, neće se imati više što za vidjeti jer sve je izbrisano.

Brisanje X (Twitter) računa

Deaktivacija je prvi i nužni korak prema trajnom brisanju računa. Razdoblje deaktivacije traje 30 dana za vrijeme kojih se u svakom trenutku možete ponovno aktivirati i nastaviti koristiti svoj profil.

Nakon što prođe 30-dnevno deaktivacijsko razdoblje vaš se Twitter račun trajno briše te vaše korisničko ime postaje dostupno za registraciju drugim korisnicima.

No tu priči najčešće nije kraj, pogotovo ako vam je profil bio javan. U tom su slučaju tražilice kao Google Search već indeksirale vaš javno objavljeni sadržaj i on kao takav može i dalje postojati u rezultatima pretraživanja.