Otkazivanje pretplate na e-poštu nije isto što i brisanje podataka

Otkazivanje pretplate na e-poštu nije isto što i brisanje podataka

Ako ste neko vrijeme aktivni na internetu sigurno ste se susreli s pretplatama na newslettere od raznih portala i/ili tvrtki. Bilo da se radi o komunalnim poduzećima, prodavaonicama odjeće, trgovinama hranom, bankama i dr. brzo se skupi hrpa pretplata.

Novosti mogu biti o najnovijim proizvodima, promocijama ili popustima i kao takvi mogu biti od koristi. Također, newsletter je super način za održavanje veze s onim što vam je bitno. No što kada ih više ne trebate i ne želite?

Jedna od opcija je obrisati e-poruku čim stigne bez da ste ju otvorili, jer ne zanima vas više. Ali to nije trajno rješenje i bezveze vam uzima vrijeme od drugih, važnijih, aktivnosti.

Kada se određenog newslettera želite zauvijek riješiti potražite na dnu sadržaja nešto kao ‘otkaži pretplatu’. Klikom na poveznicu vjerovatno će vam se prikazati forma u kojoj još jednom trebate potvrditi da se želite odjaviti. I to je to.

Odjavljeni ste, ali…

Ipak, postoji caka

Otkazivanjem pretplate spriječili ste da vam u pristiglu poštu dolazi nešto što vas više ne zanima i možda mislite da ste s tim činom prekinuli vezu s navedenim portalom i/ili tvrtkom, ali nije tako.

Otkazivanje pretplate je samo prvi korak, kada se govori o brisanju vaših osobnih podataka, u procesu vaše digitalne zaštite.

Što ako u međuvremenu netko neovlašteno upadne u bazu gdje se nalaze vaši podaci? Možete li se i koliko dugo sjećati gdje ste se i kada na nešto pretplatili i koje ste sve podatke tada ostavili?

Naravno da ne možete i zato je važno da poduzmete dodatne korake kako bi se trajno odvojili od spornog digitalnog medija.

Vaši su podaci i dalje kod njih

Otkazivanje pretplate ne uklanja vaše podatke iz raznih digitalnih sustava nego se oni s vremenom prebacuju sa računala na računalo tj. iz jedne baze u drugu i tako povećavaju šanse da im pristupi netko tko ne bi trebao.

Ovisno o tome koje podatke ste ostavili prilikom prijave na newsletter možete postati žrtvom krađe online identiteta.

Ono što u tom slučaju možete i trebate poduzeti je kontaktirati portal/tvrtku gdje ste bili prijavljeni na newsletter, zatražiti da vam pošalju koje sve podatke imaju o vama te tražiti da se isti izbrišu. Više o tome govori GDPR regulativa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)