Digitalna i podatkovna detoksikacija

Treba li vam digitalna i podatkovna detoksikacija?

U današnje digitalno vrijeme kada su brzine interneta sve veće, a prostor za pohranu sve povoljniji lako je ponašati se kao hrčak i skupljati sve potrebne i nepotrebne pretplate na razne online servise i taložiti preuzete datoteke na lokalnim i cloud diskovima.

No što kada jednom sve to postane previše? Što kada više ni sami ne znate gdje što imate i zašto? Je li onda vrijeme za “stati na loptu” i preuzeti kontrolu nad svojim digitalnim podacima?

Digitalni podaci obuhvaćaju sve ono što se nalazi na osobnim i poslovnim računalima, mobitelima, tabletima,…, ali i raznim online servisima. Sve to je potrebno je pregledati, analizirati i odlučiti što s tim.

Proces podatkovne detoksikacije

Može se sažeti u nekoliko riječi: brisanje, brisanje i brisanje podataka.

Osobno računalo

Prođite kroz sve diskove tj. particije (C, D, E,…) i odlučite što želite zadržati, a što izbrisati. Možda samo imate nekoliko praznih mapa koje vas svaki put samo zbunjuju. Izbrišite ih.

Sada također imate priliku odvojiti važno od sentimentalnog. Važni podaci se tiču vaših trenutnih privatnih interesa, a sentimantalni su podaci koji su vam nekada bili važni, ali više nemaju praktičnu vrijednost. To su možda stare skripte još iz srednje škole ili s fakulteta.

Ista stvar i sa instaliranim programima i aplikacijama. Jeste li sigurni da vam svi i dalje trebaju? Program koji ste instalirati prije dvije godine i niste ga nakon prvog korištenja više pokretali? Bezveze ga ažurirate i zauzima prostor na disku.

Poslovno računalo

Na poslovnom je računalu još važnije znati gdje se što nalazi i zašto. Ipak, ovdje ovisite o poslovnim procesima firme i morate se njima prilagoditi.

Kada su u pitanju poslovni podaci na računalu držite samo ono što je bitno za određeni projekt i kada se taj projekt arhivira isto napravite i s podacima. Nemojte dopustiti da u slučaju upada u računalo date više podataka nego što je potrebno.

Mobitel

Na mobitelu je još lakše zatrpati memoriju hrpom nepotrenih datoteka jer sigurno ne idete po mapama toliko često kao na računalu.

Ovaj put otvorite aplikaciju koja će vam prikazati koje se sve mape nalaze na mobitelu i prođite kroz sve njih. Tu možete pronaći puno nepotrenih datoteka, starih preuzimanja s interneta, slika koje su vam u nekom trenutku bile smiješne i sl.

Ako nešto od toga i dalje želite zadržati prebacite to na računalo i još bolje u dodatni cloud backup.

Ono što je na mobitelu jednostavno napraviti je vidjeti popis instaliranih aplikacije i deinstalirati sve koje niste koristili određeno vrijeme. Ako neku aplikaciju niste koristili u zadnja 3 mjeseca velika je vjerojatno da vam više uopće ne treba. A ako vam opet i bude zatrebala lako ćete ju ponovno instalirati.

Online backup

Ako imate i koristite neki oblik cloud backupa (npr. Microsoft 365) to je super stvar. Ipak i ondje treba postojati red. Samo zato što možda ondje imate puno prostora za pohranu ne znači da trebate uploadati i potrebno i nepotrebno.

Provjerite trebaju li vam starije verzije backupa. Izbrišite sve zastarjelo i nevažno. Jer nema smisla da jednom kada vam kopije podataka zatrebaju preuzimati terabajte podataka od kojih ćete na računalo povući hrpu “smeća”.

Bookmarksi

S vremenom je vrlo lako skupiti više stotina favorita od kojih vam dio njih vjerovatno više nije niti potreban ili podaci na URL-ovima više ne postoje.

Sve što želite zadržati sortirajte u logične kategorije, a ostalo možete izbrisati.

Profili na web stranicama

Prođite kroz popis web stranica na koje ste registrirani i obrišite sadržaj i profile sa onih stranica koje više ne trebate.

Sve registracije možete svrstati u tri kategorije. Prva kategorija su profili koje aktivno koristite i koje želite ostaviti, druga kategorija su profili koje povremeno koristite i možda još niste odlučili što s njima, a treća kategorija su profili koje ste koristili samo jednom i više ih ne koristite.

Newsletteri

Što će vam newsletter sa obavijesti o popustu u nekom web shopu u kojem ste kupovali samo jednom!?

Kada vam iz tjedna u tjedan stižu poruke sa sadržajem koji vas ne zanima i koje iz tjedna u tjedna brišete vrijeme je da jednom za sva vremena stanete tome na kraj.

Odjavite se s tih newslettera.

Benefiti podatkovne detoksikacije

Znate onaj osjećaj kada završite generalno čišćenje svojeg životnog prostora, kada u prostoriju možete uči bez da za nešto zapnete i kada je sve na svojem mjestu?

E isti takav osjećaj ćete imati i nakon podatkovne detoksikacije. Podaci koje ste odlučili ostaviti će biti na svojem mjestu i u obliku koji vam je najjednostavniji za korištenje.

Kada znate gdje se što nalazi brže ćete do toga dolaziti i olakšati si donošenje odluka na temelju tih podatka ili jednostavno uživati u pregledavanju slika prošlih blagdana ili nekog vama važnog događaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)